Upcycling meubels Bakkie040!_1

Upcycling meubels: Bakkie040!

SMEULDERS STORIES

Upcycling meubels? Zonde om weg te gooien!

Hoe een uitgifte bar uit Utrecht een tweede leven krijgt bij een barista-project voor dak en thuislozen in Eindhoven.

Er verandert veel aan de maatschappelijke opvang van dak- en thuislozen in Eindhoven. Er komt meer aandacht voor preventie, betere basiszorg, meer maatwerk en betere nazorg. Centraal in de nieuwe aanpak staat het bieden van nieuw perspectief in de vorm van werk.  Onderdeel van deze aanpak is het barista-project Bakkie040. Daar kunnen daklozen aan de slag en worden ze onder meer opgeleid tot barista’s. De nieuwe vaardigheden en contacten die ze opdoen, vormen een belangrijke stap in de richting van reguliere baan en een beter bestaan.

TV kok

Het team van Bakkie040 staat onder leiding van de van TV bekende Eindhovense chef-kok Mounir Toub. Mounir leidt sinds een tijdje dak- en thuislozen in Eindhoven op om maaltijden te koken voor een opvang locatie. Zo kwam hij  op het idee voor deze bijzondere koffiebar. Voor de opleiding van de aspirant barista’s was er behoefte aan een professionele koffiebar. Mounir heeft ons hiervoor benaderd en gevraagd om mee te denken over een duurzame invulling voor een beperkt budget. Een uitdaging waaraan we uiteraard graag invulling hebben gegeven.

Building interior that last, upcycling meubels naar een tweede levensfase

In een kantooromgeving bedraagt de economische levensduur van het interieur gemiddeld zo’n 10 tot 15 jaar. Het interieur draagt namelijk bij aan de identiteit van de opdrachtgever. We built interiors that last, duurzaam en met een (technisch) lange(re) levensduur. Na afloop van de gebruiksperiode is het interieur nog in goede staat en kan elders gebruikt worden. Upcycling van meubels dus. Bij een project in Utrecht dienden we onder andere de bar in het restaurant te vervangen. Deze bar hebben we gebruikt voor het project in Eindhoven.

De bar is gedemonteerd en getransporteerd naar onze productielocatie in Nuenen. Daar is door ons gebruiksschade hersteld en is de maatvoering van de bar aangepast aan de beschikbare ruimte bij Bakkie040. Vervolgens is de bar op locatie in Eindhoven gemonteerd.

Koffie met een verhaal

Bakkie040 is een laagdrempelige ontmoetingsplek waar iedereen welkom is. Of je nu zakenman, student of toerist bent. Door onder de mensen te komen en een praatje te maken, kunnen de barista’s een netwerk opbouwen. Op die manier kunnen zij doorstromen naar een woning of andere baan. Andersom kunnen Eindhovenaren met hen in gesprek gaan. “Het is koffie met een verhaal.”

Mounir Toub en Dennis Brassel inmeten upcycling meubels Bakkie040

Mounir Toub (L) en Dennis Brassel (Smeulders Interieurgroep) bespreken de mogelijkheden op locatie.

Upcycling meubels Bakkie040!_oorspronkelijke uitgiftebar Utrecht

Voor: de uitgiftebar in Utrecht.

Upcycling meubels Bakkie040!_1

Na: een tweede leven als barista bar in Eindhoven.