Het Arsenaal
Leiden
The Netherlands
Het Arsenaal in Leiden is met veel gevoel voor detail getransformeerd in een aantrekkelijk en eigentijds gebouw waar het prettig werken en studeren is. Sinds 1981 wordt het gebouw gebruikt door de Faculteit Geesteswetenschappen en Leiden University Centre for the Arts in Society (LUCAS). Doel van de transformatie was het creëren van eigentijdse werkplekken, onderwijs en studieruimtes en aantrekkelijke ontmoetingsplekken waarbij openheid en transparantie belangrijke uitgangspunten waren.
Na de entree betreed je de westelijke binnenplaats die is getransformeerd tot studielandschap. Blikvanger is de imposante houten draagconstructie gemaakt tijdens de renovatie in 1979. Een van de wanden van de binnenplaats is gestuukt en voor deze wand kwam een grote glazen pui die de ruimte afsluit van het entreegebied. Door de raamgaten zie je een wand die is afgewerkt met Oregon Pine, afkomstig van de oude kozijnen van het gebouw en is ook gebruikt voor de afwerking van onder meer de trappen en de wanden van de toiletruimtes. Zoveel mogelijk materialen zijn afkomstig van New Horizon dat materialen uit oude gebouwen verzameld door urban mining.
Meanderende zijden
In het studielandschap staat een reusachtige monolieten tafel (materiaal: Getacore
kleur: GC 2007 SM) in twee delen die in totaal 15 x 15 meter beslaat en ruimte biedt aan 100 studiewerkplekken (hoewel de capaciteit door corona nu een stuk lager is). De door Smeulders Interieurgroep gemaakte tafel heeft een blad met (gethermovormde) meanderende binnenzijden om zo meer zitplaatsen te creëren. Voor afscheiding tussen de studieplekken en voor het klimaat en de sfeer staan in het blad van de tafel grote planten. De tafel wordt in z’n geheel gedragen door een staalconstructie welke verwerkt zit in de plantenbakken. Vanwege de omvang van de tafel zijn er bepaalde voorbereidingen getroffen zodat het materiaal kan uitzetten en krimpen. Het blad is voorzien van extra verlichting en stroompunten wat het al met al een prettige ruimte maakt om te werken.
Op de gangen zijn op verschillende plekken kastenwanden met grote lockers en dubbele deuren. Ze mochten niet op de vloer worden geplaatst en zijn extra hoog opgehangen. Eronder is indirecte verlichting die de ruimtelijkheid versterkt.
Het Arsenaal is in maart 2020 opgeleverd. Meteen erna kwam de Lock down waardoor de bezetting maar zo’n 20 procent was.
Opdrachtgever: Vastgoedbedrijf Universiteit Leiden
Ontwerp: Hoek & De Wit Architecten i.s.m. Diederik de Jong
Solid Surface: Cora Techniek, Asten
Foto’s: Stijn Poelstra