Duurzame materialen voor meubels 1: Hout
Hout heeft de laagste CO2 footprint van alle traditionele (bouw)materialen. Bomen leggen CO2 vast in de vorm van hout. Tot wel honderden jaren! Winning en productie van hout kosten weinig energie en veroorzaken weinig CO2 uitstoot. Bij biologische afbraak of verbranding komt de opgeslagen hoeveelheid weer vrij. Hout is dus CO2 neutraal.
Wij gebruiken duurzaam, FSC ® of PEFC ® gecertificeerd, plaatmateriaal. Onder de duurzame materialen rekenen we zeker ook spaanplaat. Dat is gemaakt uit afvalhout en volledig te recyclen tot een gelijkwaardig product (namelijk spaanplaat). MDF bestaat ook grotendeels als afvalhout maar is na gebruik alleen nog geschikt als brandstof. Spaanplaat is dus een duurzamer materiaal dan MDF. Voor de afwerking kiezen we vaak voor HPL en Melamine. Dat zijn duurzame materialen die zijn samengesteld uit in hars gedrenkt papier. Volledig recyclebaar dus.
We beperken de uitstoot van Formaldehyde door het gebruik van plaatmaterialen met een lage emissie (die voldoen aan de Europese E1 norm). Daarnaast zorgt gemelamineerd spaanplaat dat de uitstoot van Formaldehyde minimaal is. Helemaal als we dit afbanden met ABS band. No Added Formaldehyde MDF voorzien van HPL heeft een nog lagere uitstoot maar kent wel aanzienlijk hogere kosten en langere levertijden.
Duurzame materialen voor meubels 2: Corian
Corian is een duurzaam en vernieuwbaar oppervlaktemateriaal met een laag Volatile Organic Compounds gehalte. Corian is gemaakt van hoogwaardige acrylharsen en natuurlijke mineralen. Het is een stabiel chemisch materiaal met een minimale impact op de luchtkwaliteit. Corian kunnen we eenvoudig verwijderen en recyclen tot hoogwaardig hergebruik. Het product voldoet aan onafhankelijke internationale keurmerken.
Duurzame materialen 3: Composiet
Composiet is een steenachtig materiaal en gebaseerd op kwarts, harsen en kleurpigmenten. Voor verdere verduurzaming is de toepassing van biohars mogelijk.
Duurzaam materiaal 4: Staal
Staal is volledig recyclebaar in hoogwaardige producten.
Duurzaam materiaal 5: Lakken en coatings
Als het gebruik van duurzame materialen voorop staat adviseren wij watergedragen lakken toe te passen. Reken dan wel op een langere droogtijd en hogere kosten. Ook het uitharden van de lak neemt meer tijd in beslag. Watergedragen lakken zijn niet geschikt voor massieve panelen.
Voor de afwerking van het staalwerk maken we gebruik van poedercoating. Dat is de meest milieuvriendelijke manier voor het aanbrengen van een conversielaag. Er zijn namelijk geen schadelijke oplosmiddelen nodig (in tegenstelling tot gewone lakken). Bij poedercoating komen dus geen schadelijke stoffen in het milieu. Overtollige poeder wordt opgezogen en opnieuw gebruikt en er komen geen schadelijke dampen en oplosmiddelen vrij.